Smykker med personlighed

Hvis den nuværende modetrend skulle beskrives med et ord, ville der være personlighed. Vi higer efter individualitet, efter personlige ejendele og efter det unikke. Det er ikke nok at have flotte eller dyre smykker.

Smykkerne skal kunne udsige noget om, hvem DU er som person, ellers er de ikke interessante. Det behøver ikke at betyde, du skal give mange tusinde kroner efter speciallavede smykker. Smykket skal blot have nogle personlige karakteristika, du kan se dig selv i.

Individualitet i en svær tid

Individualitetens tidsalder er kommet efter en historie med dem og os retorik. Her har man i sin nationalstat kunnet identificere sig med den store gruppe over for den skræmmende eksterne gruppe.

Men når den eksterne gruppe ikke har være der helt på samme måde længere, giver det individet mulighed for at udforske sig selv. Pludselig bliver der tid til, at vi kan begynde at være os selv, være noget andet end de andre – og ikke nødvendigvis tilhører en eller anden gruppe.

Denne individualitet kommer ofte til udtryk i moden, vi klæder os på. Det er f.eks. blevet utrolig populært med mænd, der har smykker. Men det uden at disse mænd tilhører den samme gruppe eller miljø, som man kendte det fra punk-miljøet i 80’erne eller lignende.

I dag køber vi smykker hos den lokale guldsmed, fordi vi ser en pointe i at skulle have smykke fra den lokale guldsmed, der siger noget om os. Vi er færdige med de store selskabers evindelig ensformige vareproduktion, der får os alle til at ligne hinanden. Vi vil være unikke, individuelle og os selv.

Indret kroppen

Det er for så vidt intet nyt, at kroppen og påklædningen, er det, der lader os adskille fra hinanden. Så længe der har været mennesker, har der været pyntning og udklædning af kroppen.

Det særlige ved denne tid er måske rettere, hvor stort manøvrerum, man har. Det kunne f.eks. være mænd med smykker. Jovist, var der mænd med halskæder op igennem det 20 århundrede. Men der er plads til, at man kan tage en ring på fingeren som mand, uden at skulle være gift. Der er plads til øreringe – som ingen stiller spørgsmålstegn ved længere.

For kvinderne har den fjerde feminisme bølge sat fast, at kvinder må klæde sig, som de vil, uden at det skal have konsekvenser. Hvordan de bliver opfattet af andre mennesker (mænd) skal ikke have indflydelse på, hvad for noget tøj de tager på.

Derfor ser vi i dag, hvordan individualiteten giver et enormt manøvrerum for at iklæde sig, præcist som man vil.

Komfort før alt andet

Man skal lide for skønheden. En udmelding, hvis gennemslagskraft er falmet med tiden.

Nej, det skal ikke gøre ondt, hverken fysisk eller psykisk at se godt ud eller at klæde sig, som man ønsker. Komforten skal derfor være i top før alt andet.

Det er er noget som modeindustrien virkelig har taget til sig over de sidste årtier. Det skal se godt ud, men tøjet skal også være produceres ordentlig og at komfortable produkter.

admini