Farer ved eksponering for blåt lys, og hvordan du beskytter dig selv

Du er måske ikke klar over det, men du bliver bombarderet med blåt lys hver dag. Det kommer højst sandsynligt fra din telefon, din computer, dit tv og endda fra nogle bestemte lyspærer. Og selv om en vis mængde blåt lys er nødvendigt for et godt helbred, kan for meget blåt lys have skadelige konsekvenser. I denne artikel vil vi diskutere farerne ved eksponering for blåt lys, og hvordan du kan beskytte dig selv. Så hvis du ønsker at holde dine øjne sunde, så læs videre!

Hvad er blåt lys?

Blåt lys er en type synligt lys med høj energi, der har en kortere bølgelængde og højere energi end andre farver i det synlige spektrum. Derfor har blåt lys en tendens til at blive spredt mere end andre farver. Det betyder, at når vi udsættes for blåt lys, spredes det inde i vores øjne og når nethinden (bagsiden af øjet). Og for meget eksponering for blåt lys kan skade nethinden med tiden. 

Hvordan påvirker blåt lys dit helbred?

For meget blåt lys kan have negative konsekvenser for både vores fysiske og mentale helbred. Her er blot nogle få måder, hvorpå blåt lys kan skade vores helbred: 

Fysisk træthed

Blåt lys undertrykker produktionen af melatonin (et hormon, der regulerer søvn/vågnecyklussen) mere end nogen anden farve i det synlige spektrum. Det betyder, at eksponering for blåt lys om natten kan gøre det sværere at falde i søvn og holde sig i søvn. Og hvis du ikke får tilstrækkelig kvalitetssøvn, er du i risiko for fysisk træthed om dagen. 

 

Overbelastning af øjnene

Længerevarende eksponering for blåt lys kan føre til digital øjenbelastning. Symptomerne på digital øjenbelastning omfatter tørre øjne, sløret syn, hovedpine og smerter i nakke og skuldre. 

Øget risiko for sygdom

Forskning tyder på, at for meget blåt lys kan øge risikoen for makuladegeneration (en degenerativ sygdom, der påvirker nethinden). Det kan også spille en rolle i udviklingen af grå stær (en tilstand, der forårsager en uklarhed i øjets linse). 

Hvordan kan du reducere din eksponering for blåt lys?

Den bedste måde at reducere din eksponering for blåt lys på er at begrænse din brug af elektroniske enheder – især om natten. Men da det ikke altid er muligt eller praktisk muligt, er der her nogle andre tips til at reducere din eksponering: 

Brug briller, som blokerer for blåt lys

Disse specielle briller har et filter, der blokerer for skadelige blå lysbølger. Hvis du bruger dem i længere perioder med skærmtid, kan det hjælpe med at reducere digital øjenbelastning og træthed. Klik her for at udforske et udvalg af kvalitetsbriller mod blåt lys til kvinder og mænd til en overkommelig pris, og du kan også udforske læsebriller og solbriller.

Tag ofte pauser

Når du arbejder på en skærm i lange perioder, skal du holde pauser hvert 20. minut eller deromkring for at give dine øjne et hvil. Og sørg for at blinke ofte! At stirre på skærme i lang tid, kan få os til at blinke mindre, hvilket kan føre til tørre øjne. 

Juster indstillingerne på dine enheder

Mange telefoner, computere og tv’er har indstillinger, der giver dig mulighed for at reducere mængden af blåt lys, som de udsender. Så benyt dig af disse indstillinger, når du bruger skærme om natten. 

 

Vi håber, at denne artikel har hjulpet dig med at forstå farerne ved eksponering for blåt lys bedre, og hvordan du kan beskytte dig mod de skadelige virkninger. Husk, at for meget blåt lys kan føre til digital øjenbelastning, fysisk træthed, øget risiko for sygdom og meget mere. Så tag skridt i dag for at reducere din eksponering!

 

admini